JAG BLIR SÅ STOLT !!!!!!!

Lommaprojekt för kvinnofrid

Nu ska stödet i kommunen utvecklas

bild

ANTIVÅLD. Det råder en bred politisk enighet om att våld riktat mot kvinnor ska förhindras. Sedan 2006 ger regeringen riktat ekonomiskt stöd till kommuner som arbetar för att motverka mäns våld mot kvinnor. Den 10 mars startade ett projekt för kvinnofrid i Lomma.

- Det finns ett brett intresse över de partipolitiska gränserna för den här frågan. Men vi vet ännu inte hur vanligt förekommande våld mot kvinnor är i just Lomma kommun. Det är en av de saker jag ska ta reda på, säger projektledare Mari Brännvall.
Hon är socionom och genusvetare och har tidigare arbetat med frågor som rör kvinnofridsbrott i Piteå där hon senast bodde innan hon nyligen flyttade till Malmö. Förutom att ta reda på hur många kvinnor som är utsatta för mäns våld kommer hon att utveckla en handlingsplan mot våldet.
- Jag kommer att arbeta fram informationsmaterial för allmänheten som beskriver problemet och vart man kan vända sig för att få hjälp. Dessutom kommer olika aktörer och yrkesgrupper som möter våldsutsatta kvinnor och deras barn att få utbildning i frågan. 

Samverkan viktig
En annan viktig sak hon arbetar med är att utveckla ett samarbete mellan olika aktörer. Denna samverkan ska underlätta för den våldsutsatta kvinnan. Hon ska inte behöva vända sig till flera olika aktörer på egen hand när hon redan är i ett sådant utsatt läge.
- Målet är att ge adekvat stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor. Att inte kunna känna sig trygg i sitt eget hem är ett allvarligt samhällsproblem. Det är bra att Lomma kommun vill satsa på de här frågorna.
Idag samarbetar Lomma kommun med Kvinnojouren och Kriscenter för kvinnor och barn i Lund. Dit kan våldsutsatta kvinnor och barn i Lomma och Bjärred vända sig. Förutom stöd och rådgivande samtal erbjuds praktisk hjälp som till exempel att göra en polisanmälan och att ordna skyddat boende.
- Om en kvinna lever i en relation som inte känns bra är det viktigt att tala med någon om det som händer. Det finns en föreställning om att våld mot kvinnor enbart är fysiskt, men det kan även handla om psykiskt och sexuellt våld.
Psykiskt våld kan handla om kontroll, isolering, nedvärdering och olika former av hot mot kvinnan. Någon speciell grupp av kvinnor som utsätts för mäns våld går inte att urskilja. Det förekommer i alla samhällsgrupper
- Syftet med projektets informationssatsning är att visa på hur man kan ta sig ur våldet. Kunskapsspridning om våld mot kvinnor är viktig så att människor lär sig att känna igen det. En informationsfolder kommer att spridas på platser där kvinnor rör sig.



Mari ... du är så bra !!!!!!!!! tänk om alla kunde va lika aktiv i dom viktiga frågorna. Du är en sån fin människa!
lycka till med det nya jobbet. saknar dig :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0